Total Pageviews

Bila hati mula meronta,jiwa mula mluahkan rasa,bila minda mula mencerna,jari mula mencari aksara :)

Tabung Churp2 cikwa,

Followers




july,12,2012,thursday
1709

bila jiwa mula meronta2, ingin melaharkan sgala rasa,jari pantas mencari aksara, klau dulu luahan rasa di atas buku nota tp skrang sgalanya aku laharkan di site skangkang kera .. sgala ketidakpuasan hati, segala kegembiraan,sgala fakta,sgala auta aku reka mnjadi sbuah karya. benar, aku tidak mungkin pndai berkata-kata tidak pndai brmadah pujangga sperti fynn jamal pnyanyi 150 juta, aku seorang aku yg penuh malang, kbnyakan hari2 aku rempuh kbnyakan nya malang malang dan malang dan harap tidak untuk akan datang. ralat untuk aku jd mngsa keadaan camnih, sering ditindas dan dimalukan saja. dsbabkan sifat aku yang tidak lantang brsuara, tdak brdaya bersuara tuk prtahankan diri sndiri. mungkin dari zaman budak2 lagi aku lmbat pick up, aku blank, aku beleh, aku lembik aku blur. sbb tuh aku senang kena buli. aku ikut saja apa kata mereka, untuk snangkan hati mereka ,untuk jaga hati mereka biarlah aku diam dan biarkan mereka bersuara.
abah pesan, jgn mudah sngat dgn orang,jgn baik sngat dgn orang. tp abah, kalau xmudah nnt jd susah. kalau bnyak kerenah nnti jd payah, biar diri sndiri susah asalkan hati mereka senang, asalkan hati mereka tidak gelisah.abah pun baik sngat dgn orang smpaiy orang pijak pala, tgok skrang kan anak abah jd cam abah. slalu bkorban x brtmpat untuk kbhgiaan orang. 

trdesak aku untuk brkongsi satu fakta di teratak ini, fakta kisah hidup seorang aku yg sdang mnulis ini.ini kisah aku dalam berkawan,yg smpai skrang aku xdak kawan yg btol2 boleh trima aku sbg kawan. ada yg kawan dgn aku sbb trpaksa, ada yg kawan dgn aku tp d belakang kutuk aku bagai nk reban. ada yg tidak berkawan rapat dgn aku tapi dibelakang respect aku.  kalau nak berkawan dgn aku tlong trima aku seadanya, kalau nak brkawan dgn aku tolong jgn pertikai sifat aku yg serba kkurangan nih, kalau nk brkawan dgn aku tolong tahan dgn prangai aku yg kdang2 annoying gila. kalau x sanggup,tolong jgn buat aku macam sampah. aku ingat lagi, zaman skolah rendah aku, aku ada 3 orang kawan, x,y,n z. rapat gila.. skepala. xpenah bmasam muka. tp orang lain pulak x puas hati..pecah belahkan hbungan kami.

~mimi,qila,keywa~

kisahnyaa...(aku kena pulau)
dajah 3.*stndard 3* sk.megatdewa
dulu aku plajar cmerlang,*besala skolah rendah*.bukan riak tapi sbuah fakta. oley sbb aku xbrapa bangang n cmerlang ,time exam smua brebut-rebut nak duk sblah aku. time tuh paper p.islam, aku slalu score 100% la klau pper agama nih,bukan sbb aku warak tp dulu otak brsih cpat blajar. dan aku pun bg la kawan2 tiru, nnt xbg depa kata apa pulak. nak dijadikan cerita. ada 1 soalan yg depa tiru aku tuh salah,jwapan yg aku buat salah. dan ustaz adnan yg rapat dgn aku nih mark kertas, dia nk jugak bagi aku dapat 100, apa boleh buat dia panggil aku, aku p jumpa dia. dia bg chance aku ubah jwapan aku. aku pun ubah la. aku bgtau ustaz, saya bg kawan2 tiru.. nnt depa pelik pulak. dah konflik kt c2. ustaz cakap xpa,buat buduh je. aku pun buat innocent je lah. tiba hari bg paper balik, kawan2 dpat 90 lbih aku dpat 100, depa xpuas ati la bhaii.. depa tiru aku,cmna plak jwapan aku btol dan depa rasa pelik. aku xcrita kt depa smpaiy skrang yg ustaz bg aku ubah jwpan. ambik hang, 2 minggu aku kena sisih kes tuh. punya la nk jaga hati depa aku buat macam2, mintak maaf p ikot depa main zero point,main lompat tikus tp depa buat x pduli ja kt aku. apa boleh buat dah mereka xnak brkawan dgn aku,. aku brkawan je la dgn ustaz tuh. hahaha.. bukan aku yg salah, ustaz yg x fair ok!

dajah 6 (orang xnak kawan sbb aku rendah,kalau maen zeropoint,depa xnak geng dgn aku)
~hurrmmmm~ see, dari dulu lagi kawan susah nk lekat lam hidup aku. aku dgn kawan paling baik aku xpena cka[ hang aku, bahasakan diri dgn nama. skemataik,,

naik skolah mnengah,tingkatan 2,3.. time nih kalau bkawan msty nak bergeng2. geng alim cara geng alim, geng brutal cara geng brutal,gengster cara gengster. aku ada geng jugak tp sat. aku bukan type yg hidup bergeng geng, aku dan caraku mereka dan cara mereka. wlau aku xdak geng yg kmas2 mcam depa tp aku ada firah, firah nih pun dulu xley masuk dgn aku sngat, aku boyish sikit dia feminin bnyk,tp kmi boley masuk sbb kmi jenis yg xsuka kcau hidup orang. aku trima cara dia, n dia trima cara aku. tp kdg2 aku pun xthan gak.. firah suka mngarah gak kdg2.. tp apa boley buat brkwan ikhlas, ikut ja dia kata apa asalkan dia bahagia, dan sbb tu lah kmi still brkawan smpaiy skrang. aku shufflerz yg xbrapa tegar dulu, bila dah up skit, dgn skill2 yg aku ada aku slalu lepak dgn senior2 bkawan dngan orang besaq syok depa open,xmacam kawan sbaya nih xpenah puas hati,xbleh tgok org lbih skit,budak2 memang mcam tuh.aku pun mcam tuh..time aku tenga top skit mula lah ada yg nk berbaik2..taik hang.. time aku tnga hot baru hg nak ngaku aku kawan. dulu pulau akuh.

konflik kawan (fom 4) kena ban dgn senior pmpuan n budak laki 1 batch
ha zaman nih zaman aku kt mrsm bseri. time nih aku ramai kawan, sbb aku kan msra alam time nih. tp brbeza pulak lifestyle kt cni xsama dgn lifestyle zaman fom 1,2,3.. kt cni prgaulan trbatas, xboley buat pala, xboley tnjuk hebat. kalau x rasa la hang mcam mana kena boikot. zaman nih pun penuh jugak dgn konflik kawan. xpena abes masalah dgn kawan, haish smpai skrang. knapa berlaku dlam hidup aku, knapa tidak dlm hidup org lain.  konflik fom 4, aku brkawan dgn anim n bergeng dgn diba, masalah lah kt c2. aku dah pena tulis kisah nih dlam previous entry, mlas nk ungkit balik. lau nak taw kisah nih pndai2 la xplore previous entry aku.tp aku sarankan jgn buang masa ok!

kisah kena pulau (fom 5)
kena pulau lagi.. kisah nih pun aku pena crita dulu..skdar mngulit knangan, xsalahkan. aku kena pulau lpas under suspension 2minggu tu laah. stakat kena gantung maktab tuh xpa lagi. besa la tuh sapa xpena wat silap, tp nih kena pulau dgn 1 batch bak hang. bajet mcam aku pnjnayah pulak. aku dah kna hukum cukup la, awat depa nk hukum aku lagi. huishk penat2.knapa orang slalu sakit hati dgn saya???!!! jahat sngat kah saya?
malang akuh x abes sampai d situ, tamat spm,n kluar result dah pun still orang xpuas hati dgn aku. aku difitnah pula. yang ini tamparan yg maha dhsyat, ada budak 1 batch dgn aku jugak, mereka crita kononnya aku letak pic aku seksi dlam blog aku. nah haiiih.. awat depa x pena puas hati dgn aku, smpaiykan explore abes blog aku smata2 nak cari salah aku. badigol soood!!!! tp aku sntiasa maafkan mereka, mungkin fitnah itu hiburan bagi mereka, sdangkan aku xpernah brsuara pada mereka yg aku seorang blogger, dan mereka tetap tidak puas hati. aku boh pic tlnjang pown hang nak kalot apa,hg xsedar fitnah tuh lgi bsar dosa dia taw x.

x ckup kna fitnah..ada lg yg x puas hati sbb aku dpat bnyk offer even result spm aku x gmpak mcam depa. nih classmate akuh,dia dpat bnyak A dari aku, tp dia dpat naik fom 6 ja, bsykur la budak oiii..dia buat pelik dan tnya aku, cmna hg dapat kos air craft maintenen yg susa nk dapat tuh,pas tuh tolak offer. woitt aku bukan dpat offer dari cambridge or harvard pown yg hg tnya aku cam tuh. aku x pndaiy atas kertas, tp aku pndaiy cari pluang,aku p intview la ngok! ingt aku bayar ka kt depa suruh bg offer tuh dkat akuh.hg xdapat nasib hang laa..


fuhhhh... berjela aku karang hari nih, nih smua gara2 wordless wednesday smlam, aku xley nak krang entry pnjang2 hari rabu,hari nih aku mlahar spuas2 nya,..

konklusinya, jika dlihat scara kronologinya, aku memang slalu jd mangsa,smpai skrang aku trasa disisihkan. ada kawan yg rapat sikit pun slalu kena maki ja,tp dia jugak yg bnyk ajar aku. dia jugak yg bnyak tolong akuh. tp kdg2 aku fikir.. adakah dia brkawan dgn aku sbb trpaksa ? sbb.. aku tgok dia jarang nak rasa sronok bila bkawan dgn akuh. slalu marah. apa la salah aku sbnarnya nih..
sekiaannn sahaja laharan saya untuk hari ni :)
saya mahu pergi mandi. badan saya busuk besi 

Comments (1)

On July 13, 2012 at 6:32 AM , man said...

rencah kehidupan..
tak semua orang boleh terima kita seadanya..

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...